Sociaal domein

Wat fijn dat je belangstelling hebt om mee te werken! Zo helpen we samen ouderen en mantelzorgers.
Vul jouw contactgegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op:

Sociaal Domein

  • Klik hier voor het Privacy Statement van Kruiswerk Helpt

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat doen we ook al weer?

Naast de praktische ondersteuning die Kruiswerk biedt, zoals boodschapjes halen, hond uitlaten en praatje maken door de telefoon, bieden wij dus ook deze bijzondere televisie genaamd Femly aan ouderen. Om ouderen zoveel als mogelijk nu tijdens de coronacrisis uit het sociaal isolement te halen stimuleert Kruiswerk het gebruik van beeldbellen. Er zijn genoeg ouderen die het leuk zouden vinden om te beeldbellen, maar dit absoluut niet kunnen. Door fysieke omstandigheden of door het niet digitaal vaardig zijn, worden hele groepen uitgesloten van het beeldbellen en verder een isolement ingedrukt.

Met een Femly televisie kan iedereen beeldbellen, omdat dit hetzelfde is als ‘gewoon’ televisie kijken. Je hoeft alleen een stekker in het stopcontact te steken. De televisie is gelijk klaar voor beeldbellen met familie, vrienden, buren en/of mantelzorgers.

Help onze ouderen en mantelzorgers

Ondanks al onze inzet denken wij dat er meer ondersteuning nodig is. Wij vragen dan ook jouw medewerking in deze. Met name voor de groep 75-jarige en ouder die gemiddeld tussen de 9 en 15 uur mantelzorg per week heeft.* In de Achterhoek en Liemers gaat dit om 39.024 mantelzorgers die ouderen boven de 75 jaar ondersteunen** en 48.463 ouderen boven de 75 jaar.***

Gelukkig is een groot deel daarvan in staat om via Skype, FaceTime of anderszins contact te houden in deze lastige tijd. Een deel echter ook niet. Voor dit deel zoeken wij jouw medewerking door samen met ons de ouderen, waarvan gesignaleerd wordt dat deze in sociaal isolement leeft of mantelzorgers die aangeven de druk niet meer aan te kunnen, te helpen.

Rekening houdende met CBS-statistieken willen wij graag samen met u de volgende groep in onze regio’s benaderen:

  • Aantal alleenwonende senioren in de leeftijdscategorie 70-80 en 80+.

  • Aandeel zeer eenzame ouderen binnen deze leeftijdscategorie.
  • Aandeel ouderen wat niet digitaal vaardig is en geen smartphone en/of tablet heeft.
 

De cijfers geven ons een inschatting dat minimaal 1.000 ouderen in onze regio in deze groep vallen. Daarnaast zijn er mantelzorgers die gebaat zijn bij enige vorm van ondersteuning, al is het maar het aanbieden van een makkelijke manier om dagelijks even te kijken of de ouderen het goed maakt. Dit ontlast hen in de aantal uren die men extra besteed aan reistijd en bezoekuren per week. Kruiswerk meent met de Femly-televisie hier een enorme bijdrage in te kunnen leveren en vraagt jou dringend om hieraan mee te helpen.

*rivm.nl/media/smap/mantelzorgontvangen.html ** pbl.nl/niuws/2019/in-2040-meer-mantelzorg-van-ouderen-voor andere-ouderen *** CBS 2018 leeftijd per regio