In de gemeenten, op internet en op Facebook zijn tijdens de corona crisis de afgelopen weken tal van mooie lokale initiatieven ontstaan. Op Kruiswerkhelpt.nl brengt Kruiswerk deze in beeld, net als hulpvragen en -aanbod. Vooral de ondersteuning van de Kruiswerk Hulplijn is uniek en belangrijk voor degenen die niet online vaardig zijn. Ook belangrijk is dat er genoeg hulpaanbod is, zoals praktische ondersteuning van boodschappen halen en de hond uitlaten. Hiervoor hebben Kruiswerk en Achterhoek Werkt de handen in een geslagen door jongeren, die zich als vrijwilliger aanmelden bij Achterhoek Werkt te matchen met de hulpvragen bij Kruiswerk. Zo wordt een unieke en doeltreffende match gemaakt van de ene generatie voor de andere.

Steeds meer mensen lopen tegen praktische problemen aan in het dagelijkse leven, door de gestelde richtlijnen van de overheid om corona zo snel mogelijk onder controle te krijgen in Nederland. Kruiswerk Helpt zet haar netwerk van vrijwilligers en hun creativiteit in, om die praktische problemen zo snel mogelijk op te lossen. Daar waar het niet mogelijk is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, zet Kruiswerk in samenwerking met Achterhoek Werkt nu ook jongeren uit de directe omgeving in om deze hulpvragen aan te pakken.

Het idee voor het inzetten van jongeren ontstond vorige week spontaan. Het team van Achterhoek Werkt verbindt jongeren en bedrijven voor het vervullen van stages en startersfuncties. Deze jongeren zitten nu ook thuis en willen graag af en toe er op uit voor wat afleiding. ,,Hoe mooi is het dan als je ook even iets nuttigs kan doen’’ aldus Adelin Lankveld van Achterhoek Werkt. Vanaf deze week start het team en zorgen zij ervoor dat er in elke gemeente enkele jongeren klaar staan om de hulpvragen aan te pakken, bijvoorbeeld even boodschappen doen of de hond uit laten. Adelin: ”Het is mooi om te zien dat wij ook op deze manier ons netwerk waardevol kunnen inzetten voor en door Achterhoekers.”

Jeanette Mertens van Kruiswerk beschrijft: “We zijn superblij met de hulp van Achterhoek Werkt. De eerste hulpvragen komen al bij ons binnen, telefonisch of via de website. Binnen de mogelijkheden die we hebben doen we er alles aan om je zo snel mogelijk binnen jouw eigen gemeente te helpen met praktische oplossingen. Hulp wordt, door onze aanpak per gemeente, snel in gang gezet. Bijkomend voordeel is dat hulp hierdoor altijd dicht bij huis is.’’

Heb je een hulpvraag en kun je geen beroep doen op mensen uit jouw directe omgeving? Bel de hulplijn op 0314-357 430 (ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur) of stel jouw hulpvraag hier in uw gemeente.

Wil je iets betekenen voor iemand in jouw omgeving? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Eva via eva@achterhoekwerkt.nl. Alvast bedankt voor jouw steun!

*UPDATE*
In de eerste week zijn er al veel aanvragen binnengekomen bij Kruiswerk Helpt. Zo hebben we een mevrouw in Groenlo geholpen met haar boodschappen. De vrijwilliger die ingezet is door Kruiswerk Helpt vond het super leuk om dit te doen en mevrouw was ook erg blij en enthousiast over de hulp. Een vervolg afspraak is al gemaakt!