Na de allereerste maatregelen omtrent het coronavirus zijn er online heel veel mooie initiatieven ontstaan. Iedereen wil helpen en hulp aanbieden. Een keuze maken uit dit grote aanbod is voor mensen vaak lastig. Vooral ouderen willen graag weten wie ze aan de voordeur krijgen. Daarom heeft Kruiswerk de Kruiswerk Helpt hulplijn en de website Kruiswerk Helpt in het leven geroepen, waar hulpvragen en hulpaanbod samen komen. Mede dankzij de samenwerking met Achterhoek Werkt worden Achterhoekse jongeren ingezet om ouderen te helpen. De jongere generatie staat graag klaar voor ouderen met een helpende hand en het maken van een praatje!

Jongeren vinden het mooi om juiste de oudere doelgroep te kunnen helpen

Isa Bartelings (18 jaar) is één van deze vrijwilligers. Ze biedt graag haar hulp aan voor mensen die niet de deur uit kunnen: “Ik vind het gewoon leuk, je komt een beetje in een ritme. Je blijft bezig én helpt tegelijkertijd anderen.” Ze vindt het vooral heel mooi om juist deze groep te kunnen helpen. “Ouderen zijn een kwetsbare doelgroep. Er zijn mensen die de maatregelen niet zo serieus nemen. En veel ouderen hebben toch angst. Ik help hen dan ook graag, ook al is het maar met de kleine dingen. De jongere voor de oudere.”

Corry Slierings (72 jaar) uit Groenlo is een vaste ‘klant’ van Isa. Corry heeft een verschrompelde nier en een hoge bloeddruk. “Ik dacht, ik moet het niet krijgen. Ik ga mijn huis niet uit. Maar ik zit hier alleen, ik wist niet wat ik moest doen.” Corry had geen boodschappen meer in huis. Gelukkig kreeg ze van een bekende het nummer van Kruiswerk Helpt en aarzelde geen moment. Diezelfde week nog stond Isa bij haar op de stoep. Naast hulp bij de boodschappen, kletsen Isa en mevrouw Slierings wat af. “Laatst hebben we een uur gekletst, over mij, mijn leven. Je vindt het gezellig, je ziet bijna niemand. Isa is een vrolijk meisje, ze vraagt hoe het gaat. Ik wou dat ik zo’n dochter had!”

“Laatst hebben we een uur gekletst.
Je vindt het gezellig, je ziet bijna niemand.”
– Mevrouw Slierings

 

huishoudelijke-hulp

Foto: vrijwilliger Isa Bartelings.

Zo raakte Isa steeds meer met Corry aan de praat. “Dan doe je boodschappen en vertelt Corry dat ze ook voer voor haar parkiet en kippen nodig heeft. Zo leer je elkaar ook iets beter kennen. We liggen elkaar gewoon goed. Corry is heel spontaan, lekker nonchalant!” Daarnaast is de dankbaarheid vanuit de oudere ook erg fijn. “Corry vertelt me iedere keer hoe dankbaar ze is. Ze vraagt of alles gelukt is en benadrukt iedere week weer hoe blij ze is met mijn hulp en hoe bijzonder ze het vindt.”

Corry vindt het initiatief fantastisch: “Erg mooi, dat ze dat doen voor de ouderen mensen. Ik schiet iedere keer helemaal vol.” Inmiddels heeft ze Isa ook al uitgenodigd om na de coronacrisis een keer langs te komen, om gezellig samen een kopje koffie te drinken. “En lukt dat niet, dan zet ik buiten op 1,5 meter twee stoeltjes neer en doen we het zo”, aldus een opgewekte Corry.

Jongeren bieden graag hun hulp

Ook Jop Wolterink (19 jaar) draagt graag zijn steentje bij. Hij heeft zijn eigen softwarebedrijf. Toen hij vanuit Achterhoek Werkt de vraag kreeg om een meneer te helpen bij het aansluiten van zijn televisie, zei hij dan ook volmondig ‘ja’: “Voor mij stelt het niet veel voor om iets aan te sluiten en het kost mij ook niet veel tijd. Als je dan ziet wat je met zo’n klein gebaar kunt betekenen voor een oudere, echt onvoorstelbaar en mooi!”

Ook Jop merkt dat ouderen het in deze tijd ontzettend zwaar hebben. “Je ziet dat ouderen nu weinig tot geen sociale contacten hebben en dan zijn er ook nog al die beperkingen door het corona. Hoe mooi is het dat jongeren dankzij Kruiswerk ouderen kunnen helpen.” Hij neemt dan ook graag nog even de tijd voor het maken van een praatje.

“Hoe mooi is het dat jongeren ouderen kunnen helpen.”
– Jop, vrijwilliger

Hulp bieden of vragen?

Het is erg mooi om te zien hoe er een band ontstaat tussen jongeren en ouderen. Kruiswerk heeft al veel mensen kunnen ondersteunen, en hoopt nog meer mensen in de aankomende periode te kunnen helpen. Voor een hulpvraag of -aanbod kunt je een kijkje nemen op kruiswerkhelpt.nl of contact opnemen met de Kruiswerk Hulplijn op 0314 – 357 430, bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor jezelf of voor een naaste.